Vajinismus

Vajinismus

Vajinismus, vajinaya giriş teşebbüsleri sırasında, vajinaya bir nesnenin girecek olmasından dolayı oluşan korku nedeniyle, vajinanın alt 1/3 lük kısmındaki kasların kasılmasına bağlı olarak cinsel birleşmenin meydana gelmemesi ya da kısmen fakat ağrılı cinsel birleşme olmasıdır. Vajinanın alt 1/3’ lük kısmındaki kaslarda istemsiz ve yineleyici şekilde kasılma olur. Genellikle vajinadaki bu kasılmaya bacaklardaki kasılma da eşlik eder.  Vajinismustaki kasılmanın nedeni vajinal giriş korkusudur.  Her vajinal giriş denemesinde korku ile ağrı beklentisi olması vajina çevresindeki kasların kasılmasına neden olur. Kadın cinsel birleşmeyi istemesine rağmen, bu kasılmayı engelleyemez.

Vajinismus, cinsel ilişki ile ilgili bilgi ve beceri eksikliği, yanlış cinsel bilgiler, inançlar, cinselliğe olumsuz bakış nedeniyle ortaya çıkar. Cinsellik, çıplaklık, cinsel organlar, fiziksel yakınlık gösterme, dokunma, cinsel birleşme, penis ve meniye karşı olumsuz düşünceler, endişe ve kaçınmalar mevcuttur.

Vajinismusu olan kadınlar genellikle cinsel organlarının görüntüsünü beğenmez, kendilerini çıplak olarak görmekten hoşlanmazlar. Penisin çok büyük olduğunu, vajinanın içine alamayacaklarını düşünürler. Hamile kalmaktan korkarlar. Çocuğun vajinadan dışarı çıkamayacak kadar büyük olduğunun düşünülmesi hamilelikten korkmanın başlıca nedenidir. İlk birleşme sırasında çok fazla canları acıyacak ya da kızlık zarının yırtılmasından dolayı çok fazla kan akacağına dair yanlış inançları vardır.

Kişinin çocukken içinde yetiştiği ailenin cinselliğe karşı tutumu, yetişkinlikte cinselliğe bakış açısını şekillendirir. Bazı aileler çocuklara cinselliği yanlış ve utanç verici olan bir şey gibi göstermektedir. Bu şekilde yetiştirilen bir kadın cinsellikten, haz almaktan utanç ve suçluluk duyar.

Vajinismus cinselliğin tabu olarak görüldüğü kapalı toplumlarda daha sık olarak görülmektedir. Bu nedenle görülme sıklığı kültürlere göre değişmektedir. Vajinismusun toplumda görülme sıkılığı %1-6 arasında saptanmıştı. Doğu toplumlarında bu oran üst sınıra, batı toplumlarında ise alt sınırlara yakındır.

Çiftler sorunun korkuya bağlı olduğunu düşündükleri için çözümü zamana bırakabilirler. Ancak vajinismus zamanla düzelir diye beklenirken başka cinsel sorunlar ortaya çıkabilir. Vajinismus sorununa ikincil olarak erkekte erken boşalma,  cinsel isteksizlik, sertleşme problemleri görülebilir.

Vajinismusu olan hastalar cinsel terapiden büyük oranda fayda görülür. Cinsel terapi programında temel hedef öncelikle vajina çevresindeki kasların kasılmasının durdurulması, sonrasında ağrısız ve keyifli bir cinsel yaşam sağlanmasıdır. Cinsel terapide görüşmeler genellikle haftada bir gerçekleşir, ortalama 6-10 hafta sürmekle birlikte çiftin tedaviye uyumuna göre bu süreler değişebilir.